5 handige tips

Voor het thuiswerken.

Op het moment van schrijven zitten we alweer een tijdje met z'n allen in een lockdown, daarbovenop komt nu ook nog een avondklok. We worden steeds meer gebonden aan ons huis en worden geacht zoveel mogelijk thuis te werken. Ondanks enkele pluspunten die het met zich meebrengt, waaronder het verdwijnen van reistijd naar en van het werk, is het vooral een lastige en compleet nieuwe werksituatie voor velen onder ons. Je moet opeens een werkruimte inrichten en er heerst een hele andere structuur. Wij geven je in dit artikel 5 handige tips waardoor het thuiswerken een prettigere situatie wordt.

5 Handige tips voor het thuiswerken 11

Tip 1 – Vaste contactmomenten met je collega's

Tijdens het thuiswerken kan een geïsoleerde situatie ontstaan, misschien voer je veel werkzaamheden uit waarmee je niet veel contact hebt met collega's. Door hele dagen alleen te zitten, kan het zijn dat je minder productief en gemotiveerd bent. Plan daarom vaste momenten in de week om je collega's te spreken. Dit kan voor het weekend zijn door even digitaal te borrelen en het te hebben over non-werkgerelateerde zaken. Of je kan maandagochtend de werkzaamheden voor aankomende week als groep doornemen. Zorg ervoor dat je iedere dag in ieder geval even een contactmoment hebt met je collega's.

Tip 2 – Een vaste routine 

Het is heel verleidelijk om te zeggen “Ik blijf nog even in bed liggen en ik begin een half uurtje later” of “ik sla het ontbijt over vandaag”. Door op vaste tijden op te staan, te ontbijten en te beginnen met werken zorg je ervoor dat je een vast werkritme vasthoudt, hierdoor een betere afstemming ontstaat tussen je werk en je vrije tijd en je hierdoor meer energie hebt voor je werkzaamheden. 

5 Handige tips voor het thuiswerken 12

Tip 3 – Deel je werk op in blokken

Niemand is 8 uur op een dag productief, normaal gesproken maak je op het werk ook even een praatje met je collega's of loop je naar het koffiezetapparaat toe. Eis daarom niet van jezelf dat je 8 uur volledig gefocust met je werk bezig bent. Probeer je werk op te delen in blokken van 1 of 2 uur en neem daarna even 5 tot 10 minuutjes pauze om koffie te zetten, een wasje te draaien of te bewegen. Daarna kun je weer met nieuwe energie verder met je werk! 

Tip 4 – Maak een duidelijke planning

Deze tip is natuurlijk ook handig als je wel op kantoor zit, maar zeker tijdens het thuiswerken is het belangrijk dat je een duidelijke planning bijhoudt. Stel realistische doelen en zorg ervoor dat deze planning ook daadwerkelijk tijdens je werkuren uit te voeren is. Heb je de planning afgewerkt? Sluit dan je computer ook daadwerkelijk af, thuiswerkers hebben soms moeite om de werkdag op een vast tijdstip af te sluiten en werken dan langer door. Zeker in deze periode is het ook belangrijk om aan jezelf te denken!

5 Handige tips voor het thuiswerken 13

Tip 5 – Plan bewegingsmomenten in

Zeker nu je niet naar het werk hoeft te wandelen of fietsen en alle sportgelegenheden gesloten zijn is het goed mogelijk dat beweging er op dit moment een beetje bij in schiet. Toch is het heel belangrijk om genoeg te bewegen, niet alleen is dit goed voor je gezondheid, maar brengt het ook afleiding en zorgt het voor extra energie. Plan daarom vaste momenten in de week waarop je gaat bewegen. Dit kan bijvoorbeeld door een rondje te wandelen in de middagpauze of door ‘s ochtends vroeg te gaan hardlopen voor de start van je werkdag.

Met deze tips hopen we dat we je op weg kunnen helpen om van het thuiswerken een prettigere ervaring te maken! Ben je benieuwd naar wat ons bezig houdt tijdens het thuiswerken? Neem dan een kijkje op ons portfolio.

Ga naar de inhoud