Wat is een landingspagina?

En waarom is het handig?

Een landingspagina is een pagina waarvan het doel conversie is. Bezoekers komen op landingspagina's terecht wanneer ze een opdracht op Google intypen. Maar hoe verhogen deze pagina’s nou jouw conversie? We bieden je zowel de korte als de uitgebreide uitleg!


Wat is een landingspagina? En waarom is het handig? 11

De korte uitleg:

Een landingspagina is een pagina waarop je terecht komt na het zoeken op een specifieke zoekopdracht, het aanklikken van een advertentie of door het intypen van een specifieke URL (Via een deur tot deur bezorgde folder bijvoorbeeld).

Zo kom je bij ons op de pagina “Webshop in Dinxperlo laten maken” na een zoekopdracht op: Webshopbouwer Dinxperlo. Deze pagina heeft een duidelijk doel, mensen informatie bieden over wat een webshop bij ons inhoudt en de prijs inzichtelijk maken. Vervolgens kunnen mensen simpel online een offerte aanvragen. De landingspagina is dus een soort tussenpagina waar je op terecht komt die perfect aansluit bij de zoekopdracht van de bezoeker.

Wat zijn de voordelen van een landingspagina?

Landingspagina’s zijn ook goed in te richten voor advertenties. Je kunt bezoekers namelijk met een voordeel lokken. En ze op de landingspagina meer informatie tonen, denk hierbij aan quotes, reviews of referenties.

Een gebruiker krijgt op de landingspagina alleen informatie over hetgeen waar zij op gezocht hebben. Zo worden ze niet onnodig afgeleid en hoeven ze geen moeite te doen om de informatie waar ze naar op zoek zijn te vinden. 

Landingspagina’s hebben (bijna altijd) een hogere conversiewaarde dan reguliere content pagina’s. De reden hiervoor is dat de content passend is bij de zoekopdracht van de bezoeker.

De uitgebreide uitleg:

Korte of lange landingspagina?

Mensen zijn het tegenwoordig gewend te moeten scrollen, dit was een lange tijd het grootste bezwaar tegen een lange landingspagina. Biedt je informatie die klanten interessant vinden? Dan zullen ze er gerust voor scrollen. 


Maar laten we ze toch even kort vergelijken. Een lange pagina is handig voor een product of dienst die meer uitleg behoeft. Maar landingspagina’s worden niet perse alleen langer vanwege daadwerkelijke inhoud.

Het kan namelijk ook een voordeel zijn om reviews of referenties te tonen. Heeft jouw bedrijf bijvoorbeeld voor een aantal grote spelers in jouw branche gewerkt? Dan is het zeker nuttig dit te benoemen. Zo verhoog je namelijk het vertrouwen van de bezoeker. 


Korte landingspagina’s zijn handig om de klant echt aan de hand te nemen. Je kan op deze manier namelijk vrij makkelijk een zogenaamde funnel op zitten. Een funnel is een systeem waarin je een klant via een aantal stappen naar hun uiteindelijke doel brengt. Een funnel bestaat vaak uit een aantal korte pagina’s die achter elkaar gelinkt zijn.

Wat is een landingspagina? En waarom is het handig? 12

Wat is belangrijk voor een landingspagina?

We hebben het doel voor een landingspagina hierboven al genoemd. Namelijk conversie. Maar hoe bereik je deze mensen in eerste instantie? Dit kun je doen met (google) advertenties die gelinkt zijn aan jouw landingspagina. Maar het uiteindelijke doel kan ook zijn om organisch zo hoog mogelijk op Google te komen. Waar moet je dan op letten?


Op SEO optimalisatie zijn gehele studies gebaseerd dus we kunnen het in dit bericht niet volledig tot in detail uitleggen. Wat we je wel willen geven is een belangrijk handvat. 


Het doel van een zoekmachine (bijvoorbeeld Google) is om de zoeker zo goed mogelijk van dienst te zijn. Dit doet Google door een grote collectie te maken van alle websites in de wereld en de bezoeker vervolgens de beste match voor te schotelen. 

Stel je even voor dat jij de zoeker bent in het volgende verhaal: Je bent op zoek naar een schoonmaker bij jou in de buurt. Je zoekt dus op: “Schoonmaker in de buurt”. De zoekmachine gaat aan het werk en zoekt razendsnel het best passende resultaat voor jou op. In dit geval is het best passende resultaat een schoonmaakbedrijf bij jou in de buurt. Woon je in een klein dorp met 1 schoonmaakbedrijf? Dan is het aannemelijk dat deze bovenaan staat.


Disclaimer: Je krijgt veel meer resultaten, maar de resultaten die van belang zijn vind je waarschijnlijk op de eerste pagina!


Wat is een landingspagina? En waarom is het handig? 13

Woon je echter in Amsterdam? Dan krijg je meer resultaten die goed kunnen passen.

Wat is een landingspagina? En waarom is het handig? 14

Hoe bepaalt Google nou welk resultaat jij te zien krijgt? Lang verhaal kort: De inhoud van jouw pagina moet zo goed mogelijk aansluiten bij de zoekopdracht van jouw bezoekers. Een goed geschreven landingspagina dus. Maar niet iedere landingspagina is hetzelfde, zo kun je ervoor kiezen om teksten te laten schrijven die SEO geoptimaliseerd zijn. Deze teksten hebben een hogere kans om bovenaan in Google te komen. 

Wat is een landingspagina? En waarom is het handig? 15

Wil je hulp bij het ontwerpen of schrijven van goede landingspagina's? Wij kunnen je hierbij helpen. Voor €1100,- bieden wij jou maar liefst 10 SEO geoptimaliseerde teksten van (600 woorden per pagina) aan waarmee jij jouw landingspagina’s naar het volgende niveau brengt.

Ook handig om te weten, voor al onze maatwerk websites ontwikkelen wij een pagina layout die specifiek gebruikt kan worden als landingspagina!

Website & webshop

Snel een professionele website of webshop laten maken? De kosten hiervoor kunnen laag blijven door gebruik te maken van slimme tools


Ga naar de inhoud